Het continurooster ook voor de kinderopvang

Basisscholen gaan steeds meer over op het continurooster waarbij kinderen een korte pauze op school hebben en vaker vrij zijn. 

Je kan je vast nog wel herinneren uit je eigen basisschooltijd. De woensdagmiddag en vaak ook de vrijdagmiddag waren we vaak vrij. Als we al een kinderopvang bezochten was dat vaak niet de woensdag. Op woensdag speelden we buiten, vierden we onze kinderfeestjes en was het een middag die in het teken stond van activiteiten die op andere schooldagen niet mogelijk waren. 

Het 5-gelijke-dagen-systeem

Nog minder dan de helft van de basisscholen in Nederland hanteert de traditionele schooltijden. Het 5-gelijke-dagen-systeem heeft al lange tijd geleden zijn intreden gemaakt. Nog even een lunch op school en vanaf 14:00 uur naar huis. Maar wat betekent dat voor jou als ouder? Het vaak toch al drukke gezinsleven komt meer en meer onder druk te staan. We vieren tegenwoordig kinderfeestjes niet alleen meer op woensdag, net zoals alle sportlessen. Om nog maar te zwijgen over werkdagen die zouden moeten eindigen om 14:00 uur. 

Daarom bezoeken jaarlijks 500.000 kinderen in Nederland de BSO. Een fijne oplossing voor kind en ouder. 

Maandag, dinsdag en donderdag blijven favoriet

Toch zien we dat de maandag, dinsdag en donderdag nog de favoriete werkdagen zijn van ouders. Werkgevers leven vaak nog vanuit het idee dat er op woensdag en vrijdag moeilijk personeel te vinden is doordat ouders thuis druk zijn met het gezin. Maar is dit idee nog de realiteit van vandaag als een groot gedeelte van de basisscholen het 5-gelijke-dagen-systeem hanteert?

Voldoende plek op woensdag en vrijdag

De wachtlijsten in de kinderopvang op de maandag dinsdag en donderdag zijn enorm terwijl er op de woensdag en vrijdag vaak snel plek is. Tijd voor een shift! Dit zal ten goede komen voor de wachtlijsten in de kinderopvang, voor de druk in het gezin en zeker ook voor de werkgever. In plaats van 3 productieve dagen, maken we er 5 van. Win-win-win situatie als je het mij vraagt.